Takım Liderliği Modeli
Takım Liderliği modeli, oyuncuların sadece koç için değil, bir bütün olarak ekibe karşı sorumlu oldukları bir ortam yaratır. Bazı şeylerden vazgeçmeye istekliyseniz ve tüm ekip üyelerinin birbirlerine ilham verebileceğine inanıyorsanız, ekibiniz avantajlardan yararlanacaktır.
Bu makale, tüm spor antrenörleri için ücretsiz kaynaklar koleksiyonu olan Coaches Toolbox’ta da bulunabilir.
Cory Dobbs, Ed.D., Spor Liderliği Akademisi
Bildiğim bir şey doğrudur: tanıştığım herkesin bildiğimden daha fazla öğrenme ve kapasitesi var, tıpkı her küçük meşe palamutunda gizlenmiş güçlü meşe gibi. Spor Liderliği Akademisi ile yaptığım çalışma, ortak liderlik sisteminin geleneksel takım kaptanı modelinde yer alan hiyerarşik modelden çok daha verimli olduğu sonucuna varmamı sağladı. Karşılıklı öğrenme pratiğine dayanan katılımcı modeli Takım Liderlik Modeli olarak adlandırıyorum.
Takım Liderlik Modeli, takım liderliği ve takım oluşturma süreçlerini büyüme fırsatları olarak teşvik ediyor. Tüm oyuncuların başkalarına ilham verme, eylemleri üzerinde düşünme, öz-farkındalığı artırma ve ilişkisel yeteneklerini geliştirme ve olumlu, etkili ilişkiler kurma yeteneğine sahip olduğu varsayımını geliştirir.
Her soyunma odası çerçevesindeki liderin kalbinde, her öğrenci-sporcunun liderlik becerilerini öğrenme ve geliştirme yeteneğine sahip olduğuna dair temel inanç vardır. Dönüşüm koçu, her öğrenci-sporcuyu nasıl liderlik edileceğini ve takım kurulacağını öğrenirken neler yapabileceklerine dair inanç rezervlerine ulaşmaya teşvik eder. Öğrenci-atlet bunu yaptığında daha fazlasının her zaman mümkün olduğuna inanmaya başlar.
Küçük bir sorundan fazlasını görebilme yeteneğine sahip olan antrenör her zaman ödüllendirilecektir. Daha da önemlisi, oyuncuları sadece doğru ortamda olabilecek şekilde geliştirecektir.
Birlikte çalıştığım takımlar, takım sporunun dört alanında (fiziksel, entelektüel, duygusal ve sosyal alanlar) kişilerarası etkinliği ve kolektif etkinliği artırmıştır. Her modelde liderin özü, öğrenci sporcuların etkileşimli bir şekilde öğretmeyi, öğrenmeyi ve böylece ekibin teknik ve ilişkisel kapasitesini genişletirken herkesin bireysel olarak büyümesidir.
Bu koçlara kulağa hoş geliyor, ancak çok azı Takım Liderliği kavramlarını gerçekten uyguluyor. Antrenörlerin Takım Liderliği fikrinde olmasının nedenleri, ya genel olarak ya kontrole bağlı olmaları ya da liderlerin inançlarına bağlı olmalarıdır, bu da liderlerin yetersiz tedarik olduğu sonucuna götürür.
Bazı antrenörler bunu kabul edecek, çoğu kabul etmeyecek. Eski düşünce tarzı rahattır ve daha az zaman alır. Ancak, tekrar söyleyeyim, araştırmam geleneksel kaptan modunun çok sınırlı olduğunu gösteriyor.
Tüm oyuncular için liderlik ve ekip oluşturma becerilerini ve yeteneklerini bir öncelik haline getirmeyi seçtiğinizde, sadece birbirinize karşı sorumluluk ve güveninizi arttırmakla kalmaz, öğrenci-atletlerinizin liderler ve takipçiler olarak nasıl etkileştiklerini de görürsünüz.
Tamam, örtüleri kaldırın. Giysileri tekmeleyin. İki modelin altında yatan varsayımları karşılaştırın.
https://volleyballtoolbox.net/leadership/team-leadership-model